Hoe je als ZZP’er veilig online werkt

Voor zelfstandige ondernemers speelt het internet een grote rol bij een heleboel dagelijkse werkzaamheden. Of het nu gaat om emailen met klanten, het bestellen van materialen, facturatie of het promoten van je diensten, de online wereld biedt een hele boel kansen voor groei en ontwikkeling. Het is echter even belangrijk om te weten dat de digitale ruimte niet zonder gevaar is. Cyberaanvallen nemen toe in zowel complexiteit als frequentie, wat ernstige bedreigingen kan vormen voor de privacy en veiligheid van de gegevens van een bedrijf.

Datalekken kunnen voorkomen op verschillende manieren, zoals door malware, phishing, of simpelweg door onbevoegde toegang tot systemen. Deze incidenten kunnen vervelende gevolgen hebben,Van geldverlies tot aangetaste reputaties, die moeilijk te herstellen zijn voor een kleine ondernemer. Daarom is het cruciaal dat ZZP’ers zich uitrusten met de nodige kennis en tools om deze risico’s te vermijden en online veilig te blijven.

In dit artikel delen we een uitgebreide tips over hoe je als ZZP’er veiliger kunt werken wanneer je verbonden bent met het internet. We bespreken essentiële aspecten zoals het belang van sterke wachtwoorden, het gebruik van tweefactorauthenticatie (2FA), en hoe je kunt herkennen of je te maken hebt met een phishingpoging. Verder onderstrepen we het niet te onderschatten belang van regelmatige back-ups van je data en welke tools je hiervoor kunt gebruiken.

Beveiliging van Apparaten en Netwerken

1. Gebruik Sterke Wachtwoorden

In de digitale wereld is het belangrijk om je digitale accounts en apparaten te beschermen met sterke, complexe wachtwoorden. Een van de eenvoudigste en meest effectieve manieren om je accounts te beveiligen, is zonder twijfel door het gebruik van sterke, unieke wachtwoorden voor elk account. Een sterk wachtwoord is als een solide slot op de deur van je persoonlijke gegevens; het bestaat uit een complexe mix van kleine letters, hoofdletters, cijfers en speciale tekens, zoals uitroeptekens of vraagtekens. Het is echt cruciaal om al te voor de hand liggende wachtwoorden zoals “123456”, “qwerty” of het veelgebruikte “password” te vermijden. Deze zijn in een mum van tijd gekraakt door hackers.

Voor het genereren en veilig opslaan van complexe wachtwoorden kun je gebruikmaken van gespecialiseerde hulpmiddelen, bekend als wachtwoordmanagers. Programma’s zoals LastPass of 1Password zijn uiterst waardevol; ze zorgen ervoor dat je niet bezwaard wordt door de herinneringslast van talloze wachtwoorden, terwijl tegelijkertijd het risico op een potentieel desastreus beveiligingslek aanzienlijk verminderd wordt. 

2. Tweestapsverificatie (2FA)

Tweestapsverificatie, vaak afgekort als 2FA, voegt een extra beveiligingslaag toe aan je accounts. Het zorgt voor dubbele gemoedsrust; naast het klassiek invoeren van je wachtwoord moet er nog een tweede stap uitgevoerd worden. Vaak betekent dit het invoeren van een unieke code die rechtstreeks naar je mobiele telefoon is gestuurd via SMS of een speciale applicatie. Met deze maatregel wordt de drempel voor ongenode gasten om toegang te verkrijgen tot je persoonlijke data flink verhoogd, zelfs als jouw hoofdwachtwoord onverhoopt in hun bezit komt. Verscheidene prominente internetdiensten, waaronder giganten zoals Google, Facebook en Dropbox, bieden reeds de optie tot het activeren van 2FA. Daarom is het uiterst aan te raden om deze extra bescherming te activeren waar het maar kan.

3. Regelmatige Updates

Het belang van het constant bijwerken van je software kan niet genoeg benadrukt worden. Of het nu je besturingssysteem, diverse toepassingen, of antivirusprogramma’s betreft, je moet alles regelmatig updaten. Deze updates bevatten vaak oplossingen voor the kwetsbaarheden die, als ze niet dichtgemaakt worden, een open deur naar je digitale domein kunnen zijn voor hackers. Door gebruik te maken van automatische updates – een instelling die over het algemeen makkelijk aan te zetten is, weet je zeker dat de nieuwste, meest sterke beveiligingspatches altijd direct actief zijn. Wees niet nalatig en pas deze aanpak toe op alle apparaten die je bezit en gebruikt, van desktopcomputers tot draagbare smartphones en tablets.

4. Gebruik een VPN

Het begrip van een Virtual Private Network, oftewel VPN, heeft de laatste jaren veel terrein gewonnen, en dat is om een goede reden. Een VPN is als een verborgen tunnel voor je internetverbinding; het versleutelt de data die tussen jou en het web heen en weer gaat. Daarmee wordt het veel moeilijker voor hackers en andere malafide individuen om je kostbare gegevens te onderscheppen. Dit aspect van cybersecurity wordt noch boeiender en waardevoller wanneer je verbonden bent met een openbaar wifi-netwerk. Deze netwerken hebben namelijk vaak zwakke of zelfs helemaal geen encryptie. Maar met een VPN kun je rustig ademhalen, wetende dat zelfs in potentieel onveilige netwerkomgevingen jouw privacy wordt gewaarborgd en je in alle veiligheid online kunt internetten en werken. 

Beveiliging van Gegevens: Essentiële Maatregelen

1. Back-ups Maken

Het regelmatig maken van back-ups is een belangrijke stap in de beveiliging van uw gegevens. Het gaat niet alleen om het simpelweg kopiëren van data; maar ook om het veiligstellen van belangrijke data die je niet wilt verliezen. Gebruik van alleen lokale back-ups, zoals een externe harde schijf, kan risicovol zijn vanwege bijvoorbeeld brand of diefstal. Daarentegen zorgen cloudopslagdiensten zoals Google Drive of Dropbox voor een extra beschermingslaag doordat je bestanden buitenshuis worden bewaard. Het verzekert je ervan dat zelfs bij lokale rampen, je waardevolle data nog steeds veilig en bereikbaar blijven. Zorg dus voor minimaal 2 back-up oplossingen. Afhankelijk van hoe vaak je nieuwe gegevens aanmaakt, kan het noodzakelijk zijn om dagelijks back-ups te maken, terwijl voor anderen wekelijks wellicht voldoende is. Bepaal wat voor jouw situatie optimaal is en handel dienovereenkomstig.

2. Versleuteling van Gegevens: Een Digitale Kluis voor Jouw Informatie

Versleuteling van gegevens werkt als een digitale kluis. Het beschermt jouw data door het onleesbaar te maken voor personen zonder de correcte ‘sleutel’. In deze tijd waarin cyberaanvallen steeds Complexer worden, is het gebruik van versleutelingssoftware geen luxe meer, maar een noodzaak. Vooral wanneer het gaat om personen-gevoelige informatie of bedrijfskritische gegevens, moet versleuteling een hoog prioriteit hebben in jouw beveiligingsprotocol. Hoewel veel moderne cloudopslagdiensten ingebouwde encryptiemogelijkheden bieden, mag je niet blind vertrouwen op hun veiligheidsbeloften. Het kan raadzaam zijn om gebruik te maken van afzonderlijke encryptietools om zo een bijkomende beschermingslaag van beveiliging te creëren. Verdiep je in de verschillende soorten versleutelingssoftware en selecteer een programma dat aansluit bij jouw specificaties en veiligheidseisen.

3. Beveiligde Communicatie: Vertrouwelijkheid Gewaarborgd

Wanneer het aankomt op de uitwisseling van gevoelige informatie, is het van groot belang dat communicatiekanalen beveiligd zijn. Dit geldt voor zowel de dagelijkse communicatie tussen werknemers als voor de gegevensuitwisseling met partners of klanten. Applicaties zoals Signal en WhatsApp hebben de beveiligingsstandaarden binnen de branche hervormd door de integratie van end-to-end encryptie. Deze technologie garandeert dat uitsluitend de verzender en ontvanger in staat zijn de inhoud van een bericht te lezen. Voor emailverkeer is PGP (Pretty Good Privacy) een betrouwbare mogelijkheid. Het toepassen van PGP zorgt ervoor dat emails coderen op een zodanige wijze dat het nagenoeg niet toegankelijk is voor onbevoegden. Het consequent toepassen van dergelijke encryptiepraktijken speelt een grote rol in de bescherming tegen gegevenslekken en andere cyberrisico’s.

Beveiliging van Online Accounts

1. Wees Voorzichtig met Phishing

Phishing is misschien wel de bekendste methode die door cybercriminelen wordt gebruikt om gevoelige gegevens van nietsvermoedende slachtoffers te ontfutselden. Het is belangrijk om altijd waakzaam te zijn wanneer het aankomt op verdachte e-mails of berichten. Deze kunnen er heel overtuigend uit zien, soms zelfs nagenoeg identiek aan authentieke communicatie van banken of andere betrouwbare instanties. Kijk kritisch naar wat er precies gevraagd wordt: als er naar wachtwoorden, creditcardnummers of identiteit nummers gevraagd wordt, dan zouden er alarmbellen moeten rinkelen.

Controleer altijd grondig het e-mailadres van de afzender; echtheid kan vaak worden geverifieerd aan kleine afwijkingen in het adres. Blijf ook extra alert op ongewone formuleringen of typefouten in de tekst, dat zijn vaak indicatoren van phishing. Gebruik daarnaast een spamfilter; dit is een waardevolle hulpmiddel om potentieel schadelijke e-mails te onderscheppen nog voordat ze in je inbox verschijnen. Mocht je toch een phishing-poging tegenkomen, twijfel dan niet om deze te rapporteren aan je e-mailprovider. Zij kunnen actie ondernemen om toekomstige pogingen te blokkeren.

2. Controleer de Authenticiteit van Websites

Als het internet echt een jungle is, dan zijn onbeveiligde websites de verborgen valkuilen waarin je liever niet wilt stappen. Het verstrekken van je persoonlijke informatie zou net zo normaal moeten aanvoelen als het delen van geheimen met een goede vriend – dat doe je ook alleen als je hen vertrouwt. Voordat je dus op het punt staat informatie te delen, neem de tijd om na te gaan of je daadwerkelijk op een beveiligde plek zit. De HTTPS in de URL is hierbij jouw bondgenoot; het ‘S’ deel ervan, dat staat voor ‘Secure’, waarborgt een versleutelde verbinding tussen jou en de website, wat essentieel is voor de bescherming van je gegevens.

Het bekijken van het SSL-certificaat geeft je ook een goed beeld of je wel met een legitieme partij te maken hebt. Dit kun je vaak doen door te klikken op het slotpictogram in de adresbalk. Probeer ook te zoeken naar recensies of feedback van andere gebruikers omtrent de betrouwbaarheid van de site, vooral voordat je zoiets intiems als creditcardgegevens of persoonlijke wachtwoorden deelt.

3. Beperk Toegang tot Accounts

Toegangsrechten horen thuis in de categorie ‘met grote macht komt grote verantwoordelijkheid’. Het is van vitaal belang om grip te houden op wie welke rechten heeft binnen jouw digitale domein. Dat betekent dat alleen de mensen die echt noodzakelijke toegang nodig hebben, die ook krijgen. Denk hierbij aan collega’s voor werkgerelateerde accounts of familieleden bij persoonlijke accounts.

Het moment dat blijkt dat iemand je vertrouwen heeft geschonden of de samenwerking eindigt, bijvoorbeeld in het geval van voormalige werknemers of freelancers, moet direct actie worden ondernomen om hun toegang in te trekken. Dit is niet slechts een kwestie van etiquette; het is een fundamentele beveiligingsmaatregel. Door gebruik te maken van accountbeheertools, behoud je overzicht en controle over wie wat kan doen binnen jouw online omgeving. Het stellen van duidelijke richtlijnen voor het omgaan met inloggegevens helpt bij het creëren van verantwoordelijkheidsgevoel en bewustwording bij de gebruikers die jij toelaat in je digitale wereld.

Beveiliging van Klantgegevens

1. Naleving van Privacywetgeving

Het is belangrijk om je aan de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) en andere relevante privacywetgevingen te houden. Dit betekent dat je persoonsgegevens van klanten op een veilige en verantwoorde manier moet verwerken en beschermen. Informeer je klanten duidelijk over hoe hun gegevens worden verzameld, gebruikt en beveiligd. Zorg ervoor dat je beschikt over de nodige toestemmingen en dat je een duidelijk privacybeleid hebt.

2. Duidelijke Privacybeleid

Stel een duidelijk en begrijpelijk privacybeleid op waarin je uitlegt hoe je klantgegevens verzamelt, gebruikt, opslaat en beschermt. Dit verhoogt het vertrouwen van je klanten en zorgt ervoor dat je voldoet aan wettelijke vereisten. Plaats het privacybeleid prominent op je website en zorg ervoor dat het gemakkelijk toegankelijk is voor iedereen die zaken met je doet.

3. Gebruik van Beveiligde Platforms

Maak gebruik van beveiligde platforms en diensten voor het verwerken en opslaan van klantgegevens. Kies voor CRM-software (Customer Relationship Management) die sterke beveiligingsmaatregelen biedt, zoals gegevensversleuteling en regelmatige beveiligingsaudits. Dit helpt om de gegevens van je klanten te beschermen tegen ongeoorloofde toegang en cyberaanvallen.

Conclusie

Als ZZP’er is het essentieel om proactief te zijn op het gebied van online veiligheid. Door bovenstaande tips te volgen, kun je je online werkzaamheden veiliger uitvoeren en beschermen tegen potentiële bedreigingen. Veilig online werken is niet alleen belangrijk voor je eigen gemoedsrust, maar ook voor het behouden van het vertrouwen van je klanten en het waarborgen van de continuïteit van je bedrijf.


Wil je meer tips en inzichten over veilig online werken als ZZP’er? Bezoek Kwique.nl voor uitgebreide artikelen en updates.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Over Kwique
De boekhouder voor iedereen

Kwique biedt jou als ZZP’er betaalbare boekhoud- en adviesdiensten, zodat jij je kunt richten op je onderneming zonder je zorgen te maken over de administratie. Met de handige Kwique-app regel je eenvoudig je boekhouding, facturatie en belastingaangiften​

Volg ons op