Essentiële data voor ondernemers in 2024

Voor jou als ondernemer is het van groot belang om de essentiële data in het jaar 2024 scherp op je netvlies te hebben. Het gaat hierbij niet alleen om de deadlines voor belastingaangiften, maar ook om eventuele wijzigingen in de wet- en regelgeving en andere cruciale termijnen die impact kunnen hebben op jouw bedrijfsvoering. Een goede administratie en planning zijn onmisbaar. In dit artikel nemen we een aantal sleutelmomenten door die voor jou als ondernemer in 2024 van belang zijn, zodat je goed voorbereid bent en niets over het hoofd ziet.

1. Belastingaangifte BTW (kwartaal/maand)

Kwartaalaangifte BTW

Als ondernemer ben je verplicht om periodiek aangifte te doen voor de omzetbelasting (BTW). Hieronder vind je de deadlines voor de kwartaalaangifte:

  • 31 januari 2024: Deadline voor de BTW-aangifte van het vierde kwartaal van 2023.
  • 30 april 2024: Deadline voor de BTW-aangifte van het eerste kwartaal van 2024.
  • 31 juli 2024: Deadline voor de BTW-aangifte van het tweede kwartaal van 2024.
  • 31 oktober 2024: Deadline voor de BTW-aangifte van het derde kwartaal van 2024.

Maandaangifte BTW

Indien je maandelijks BTW-aangifte doet, is het zaak om deze aangifte steeds vóór de laatste dag van elke maand te voltooien. Zorg ervoor dat je administratie up-to-date is om deze termijnen niet te missen.

2. Inkomstenbelasting

Aangifte inkomstenbelasting

Een ander belangrijk moment is de aangifte inkomstenbelasting:

  • 1 mei 2024: Dit is de uiterste datum waarop je de aangifte inkomstenbelasting over het voorgaande jaar, 2023, moet indienen. Het is raadzaam om ruim voor deze datum alle benodigde documenten te verzamelen en je aangifte voor te bereiden. Door tijdig te handelen, kun je eventuele boetes vermijden en zorg je voor een soepele afhandeling van je fiscale verplichtingen.

Door deze data in je agenda te markeren en je administratie consequent bij te houden, kun je als ondernemer met een gerust hart het jaar 2024 tegemoet treden.

3. Aangifte loonheffingen voor werkgevers

Als werkgever bent u verplicht om periodiek aangifte loonheffingen te doen. Dit is een belangrijke taak waarbij u de door u ingehouden loonbelasting, premie volksverzekeringen, en bijdragen Zorgverzekeringswet afdraagt aan de Belastingdienst. Hieronder vindt u de deadlines voor het jaar 2024:

  • 15 januari 2024: Dit is de uiterste datum waarop u de aangifte loonheffingen over de maand december 2023 moet hebben ingediend. Zorg ervoor dat u deze deadline niet mist, want dit kan leiden tot boetes.
  • 15 april 2024: De deadline voor de aangifte loonheffingen over het eerste kwartaal van 2024 valt op deze dag. Een kwartaalaangifte vereist een nauwkeurige administratie van de voorgaande drie maanden.
  • 15 juli 2024: Voor de aangifte loonheffingen over het tweede kwartaal heeft u tot deze datum de tijd. Het is raadzaam om ruim voor deze datum uw administratie op orde te hebben.
  • 15 oktober 2024: De aangifte loonheffingen over het derde kwartaal dient uiterlijk op deze dag voltooid te zijn. Plan vooruit om eventuele onvoorziene omstandigheden te kunnen opvangen.

4. Veranderingen in wetgeving

Het is essentieel voor ondernemers om op de hoogte te blijven van wijzigingen in de wetgeving die invloed kunnen hebben op hun bedrijfsvoering. Hier zijn twee belangrijke data in 2024 die u in uw agenda wilt markeren:

  • 1 januari 2024: Met het begin van het nieuwe jaar worden er diverse nieuwe wetten en regels van kracht die relevant kunnen zijn voor uw onderneming. Denk hierbij aan aanpassingen in de btw-regels, milieuwetgeving of arbeidswetgeving. Het is verstandig om goed geïnformeerd te zijn over deze veranderingen, zodat u tijdig kunt anticiperen op de impact die ze op uw bedrijf kunnen hebben.
  • 1 juli 2024: Halverwege het jaar is het gebruikelijk dat de overheid wijzigingen doorvoert die van invloed kunnen zijn op ondernemers. Dit kan gaan om aanpassingen in subsidies, belastingvoordelen of andere regelingen die specifiek voor ondernemers bedoeld zijn. Wees alert en controleer welke wijzigingen voor uw situatie relevant zijn.

5. Jaarrekening indienen voor Besloten Vennootschappen (BV’s)

Deadline: 31 juli 2024

Als eigenaar van een BV is het belangrijk om te weten dat de jaarrekening over het boekjaar 2023 uiterlijk op 31 juli 2024 ingediend moet zijn bij de Kamer van Koophandel. Zorg ervoor dat je deze deadline niet mist, aangezien dit wettelijk verplicht is en er sancties kunnen volgen bij te late deponering.

6. Mogelijke verlenging van deadlines voor subsidies

Let op mogelijke wijzigingen!

Het kan voorkomen dat de termijnen voor het aanvragen van subsidies worden verlengd. Dit geldt bijvoorbeeld voor subsidies gericht op energiebesparing of innovatie. We adviseren je om hier aan het begin van het jaar al aandacht aan te besteden. Zo ben je goed voorbereid en kun je optimaal gebruikmaken van de beschikbare financiële steun.

7. Controleer je status binnen de Kleineondernemersregeling (KOR)

Belangrijk voor KOR-deelnemers

  • Maak je gebruik van de Kleineondernemersregeling? Vergeet dan niet om regelmatig te controleren of je nog steeds voldoet aan de gestelde criteria. Het is ook van belang om te weten wanneer je je eventueel opnieuw moet aanmelden voor de regeling. Door dit tijdig te doen, voorkom je dat je onverwachts buiten de regeling valt met alle gevolgen van dien.

Conclusie

Het bijhouden van deze belangrijke data helpt je om problemen met boetes en administratieve chaos te voorkomen. Kwique biedt je niet alleen ondersteuning bij je boekhouding, maar helpt je ook om deze deadlines niet te missen. Met onze app en persoonlijke ondersteuning ben je altijd voorbereid en op de hoogte. Heb je vragen of hulp nodig bij je boekhouding? Neem dan contact met ons op!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Over Kwique
De boekhouder voor iedereen

Kwique biedt jou als ZZP’er betaalbare boekhoud- en adviesdiensten, zodat jij je kunt richten op je onderneming zonder je zorgen te maken over de administratie. Met de handige Kwique-app regel je eenvoudig je boekhouding, facturatie en belastingaangiften​

Volg ons op