De belangrijkste veranderingen voor ondernemers in 2024 en daarna: wat betekent dit voor jouw bedrijf?

Prinsjesdag 2024 heeft een aantal belangrijke veranderingen voor ondernemers op de agenda gezet. Dit gaat over belastingwijzigingen, arbeidsmigratie, pensioenplannen en meer. Als ondernemer is het cruciaal om op de hoogte te zijn van deze ontwikkelingen, zodat je je bedrijf goed kunt voorbereiden. Hieronder een overzicht van wat je moet weten.

1. lagere energiebelasting

Goed nieuws voor bedrijven die worstelen met stijgende energiekosten: de energiebelasting op aardgas gaat omlaag. Dit is een directe maatregel om bedrijven te helpen hun energielasten te verlagen en een stimulans om te investeren in duurzame energiebronnen. Dit kan een aanzienlijke besparing betekenen, vooral voor bedrijven die veel energie verbruiken. Het is een goed moment om te kijken naar investeringen in duurzame energieoplossingen zoals zonnepanelen of windenergie.

2. hoogste inkomensbelastingschijf omlaag

Een van de grootste wijzigingen in de belastingplannen is de verlaging van het hoogste belastingtarief van 33% naar 31%. Dit betekent een lagere belastingdruk voor ondernemers met hogere inkomens. Hierdoor blijft er meer geld over om te investeren in je bedrijf of om te sparen voor toekomstige uitgaven. Het is belangrijk om te overwegen hoe je deze extra middelen het beste kunt inzetten voor de groei en ontwikkeling van je onderneming.

3. meer rente aftrekken van de winst

Voor bedrijven die gebruik maken van leningen is er een interessante verandering. Bedrijven mogen vanaf 2025 meer rente aftrekken van hun winst. Dit kan vooral voor bedrijven met grote investeringen een aantrekkelijk fiscaal voordeel zijn. Het maakt het aantrekkelijker om te lenen voor uitbreidingen of nieuwe projecten. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de specifieke voorwaarden en beperkingen die hierbij gelden.

4. verplichte tewerkstellingsvergunning voor arbeidsmigranten

Werk je met arbeidsmigranten van buiten de EU? Vanaf 2025 wordt een tewerkstellingsvergunning verplicht voor deze groep. Dit kan de wervingsprocessen verlengen en extra kosten met zich meebrengen. Zorg ervoor dat je voorbereid bent op deze verandering door tijdig de benodigde vergunningen aan te vragen en je wervingsstrategieën aan te passen. Dit kan ook betekenen dat je meer moet investeren in het aantrekken en behouden van lokaal talent.

5. werkgevers aansprakelijk voor arbeidsmigranten

Niet alleen de vergunning wordt aangescherpt, maar werkgevers worden ook verantwoordelijk voor eventuele overlast en kosten die arbeidsmigranten veroorzaken. Dit kan implicaties hebben voor hoe bedrijven omgaan met hun personeel en de bijbehorende verantwoordelijkheid. Het is belangrijk om duidelijke afspraken te maken en goede huisvesting en begeleiding te bieden om problemen te voorkomen. Dit kan ook betekenen dat je meer moet investeren in het welzijn en de integratie van je werknemers.

6. afschaffing van de transitievergoeding voor grote bedrijven

De transitievergoeding, die momenteel verplicht is bij ontslag, wordt in de toekomst niet meer van toepassing voor grote bedrijven. Dit biedt flexibiliteit voor grotere ondernemingen, maar kan gevolgen hebben voor werknemersrechten. Het is belangrijk om te overwegen hoe je deze verandering kunt benutten zonder de relatie met je werknemers te schaden. Transparante communicatie en eerlijke compensatie kunnen hierbij helpen.

7. wijzigingen in de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR)

De bedrijfsopvolgingsregeling wordt aangepast om misbruik te voorkomen. Dit betekent dat de voortzettingseis wordt verkort van vijf naar drie jaar, wat ondernemers meer flexibiliteit biedt bij het overnemen van een familiebedrijf. Dit kan het aantrekkelijker maken om een familiebedrijf voort te zetten, maar het is belangrijk om goed te begrijpen wat deze wijzigingen voor jouw specifieke situatie betekenen. Overleg met een fiscalist kan hierbij nuttig zijn.

8. plastic extra belast vanaf 2028

In de strijd tegen milieuvervuiling wordt vanaf 2028 een extra belasting op plastic ingevoerd. Dit kan vooral invloed hebben op sectoren die veel plastic verpakkingen gebruiken. Vooruitkijken en duurzamer opereren is hier dus de boodschap. Overweeg alternatieven voor plastic en investeer in duurzame verpakkingsoplossingen om voorbereid te zijn op deze verandering. Dit kan ook een positieve impact hebben op je merk en klanttevredenheid.

9. meer geld voor vervroegd pensioen

Er komt meer financiële ruimte om vervroegd pensioen mogelijk te maken voor oudere werknemers. Dit kan een interessante optie zijn voor bedrijven die oudere werknemers willen laten afvloeien. Het biedt de mogelijkheid om jong talent aan te trekken en door te laten stromen. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van de voorwaarden en mogelijkheden, zodat je deze regeling optimaal kunt benutten.

10. belangrijke veranderingen in vervoer voor ondernemers

Als je bedrijf afhankelijk is van transport, is het goed om te weten dat er ook veranderingen aankomen in de belastingen rondom bedrijfsvoertuigen en investeringen in duurzamer vervoer. Dit kan betekenen dat je moet investeren in schonere voertuigen of alternatieve transportmethoden. Het is belangrijk om deze ontwikkelingen goed te volgen en tijdig aanpassingen te maken in je transportstrategie.

conclusie

2024 brengt aanzienlijke wijzigingen met zich mee voor ondernemers. Van belastingverlagingen tot strengere regels voor arbeidsmigranten, het is belangrijk om deze ontwikkelingen goed te volgen en je bedrijfsstrategie hierop aan te passen. Of het nu gaat om kostenbesparingen via energiebelastingen of het vermijden van boetes bij het aannemen van personeel, wees voorbereid en zorg ervoor dat je administratie en beleid up-to-date zijn.

Heb je hulp nodig met het implementeren van deze veranderingen in jouw boekhouding? Bij Kwique ondersteunen we ondernemers met helder advies en persoonlijke begeleiding, zodat je zorgeloos kunt blijven ondernemen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Over Kwique
De boekhouder voor iedereen

Kwique biedt jou als ZZP’er betaalbare boekhoud- en adviesdiensten, zodat jij je kunt richten op je onderneming zonder je zorgen te maken over de administratie. Met de handige Kwique-app regel je eenvoudig je boekhouding, facturatie en belastingaangiften​

Volg ons op