Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst effectief handhaven op mensen die zich voordoen als zzp’er, maar eigenlijk voor een baas werken, oftewel schijnzelfstandigheid. Dit heeft invloed op de zzp’ers zelf en werkgevers die zzp’ers aannemen voor opdrachten en diensten. De wet die straks effectief wordt gehandhaafd, heet de Wet DBA en wordt ook als de “ZZP-wet” gezien
Wat is schijnzelfstandigheid?
Bij schijnzelfstandigheid doet een werknemer zich voor als zzp’er, terwijl er feitelijk voor een baas gewerkt wordt. Dit houdt in dat er sprake is van een gezagsverhouding en verplichte arbeid, terwijl je als zzp’er zelf mag bepalen wat en wanneer je iets doet. Als de Belastingdienst opmerkt dat dit gebeurt, kunnen er flinke boetes worden opgelegd, zowel aan de opdrachtgever als aan de opdrachtnemer.
Wat is de wet DBA?
De wet DBA zorgt ervoor dat het duidelijk is wat de arbeidsrelaties moeten zijn tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers. Zo is het om te bepalen of er een echte zelfstandige samenwerking plaatsvindt of dat er eigenlijk sprake is van een dienstbetrekking. Dit onderscheid is belangrijk, omdat het gevolgen heeft voor de rechten, plichten en fiscale verplichtingen van beide partijen. Vanaf 2025 gaat de Belastingdienst deze wet effectief controleren en naleven
Gevolgen van de aangescherpte handhaving
Met de verscherpte handhaving kunnen bedrijven en organisaties die zzp’ers inhuren voor werk dat zij niet zelfstandig uitvoeren, boetes en naheffingen verwachten. Er is een overgangsperiode van één jaar waarin werkgevers en werkenden geen vergrijpboete krijgen als zij kunnen aantonen dat zij stappen ondernemen tegen schijnzelfstandigheid.
Hoe kun je schijnzelfstandigheid voorkomen?
- Gebruik van modelovereenkomsten: Leg de werkrelatie vast met een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst. Let op: de Belastingdienst keurt geen nieuwe modelovereenkomsten meer goed, maar lopende overeenkomsten blijven geldig tot de einddatum.
- Beoordeel de arbeidsrelatie: Controleer of de samenwerking voldoet aan de criteria van ondernemerschap en niet die van een dienstbetrekking. De Belastingdienst biedt hulpmiddelen om dit te beoordelen.
- Duidelijke afspraken: Zorg voor heldere afspraken over de uitvoering van het werk, waarbij de zelfstandigheid van de zzp’er wordt benadrukt.
Combinatie ZZP en loondienst
Je mag naast je werk als zzp’er ook in loondienst zijn, maar het is belangrijk om zowel de voordelen, zoals speciale fiscale regelingen, als de nadelen, zoals fiscale verplichtingen, te weten.
De voordelen van een combinatie
- Financiële stabiliteit: Een baan in loondienst biedt een vast inkomen, terwijl je als zzp’er extra inkomsten kunt genereren.
- Diversiteit in werk: Loondienst zorgt voor stabiliteit en sociale contacten, terwijl je als zzp’er vrijheid hebt om je eigen opdrachten en projecten te kiezen.
- Fiscale voordelen: Als je aan de voorwaarden voldoet, kun je gebruikmaken van fiscale regelingen voor zzp’ers, zoals de zelfstandigenaftrek en startersaftrek.
De nadelen
- Fiscale verplichtingen: Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor het betalen van inkomstenbelasting over je winst. Daarnaast kan je loondienstinkomen invloed hebben op je belastingtarief.
- Administratie: Het combineren van twee soorten inkomens vereist een nauwkeurige administratie. Je moet je zakelijke en privéfinanciën goed gescheiden houden.
- Juridische aspecten: Controleer of je arbeidscontract in loondienst beperkingen oplegt aan je activiteiten als zzp’er. Sommige werkgevers hanteren een concurrentie- of nevenwerkzaamhedenbeding.
Hoe bereid jij je als zzp’er voor?
De aangescherpte handhaving op schijnzelfstandigheid vanaf 2025 vraagt om alertheid en voorbereiding van zowel ZZP’ers als opdrachtgevers. Door de arbeidsrelatie kritisch te evalueren en goedgekeurde modelovereenkomsten te gebruiken, kun je mogelijke sancties voorkomen en bijdragen aan een eerlijke arbeidsmarkt.